Hengerfej hiba jelei

A motor kipufogófüstje fehér, édeskés szagú (fagyálló hűtőfolyadékkal feltöltött hűtőrendszernél) és főleg meleg újraindításnál gőzöl oka: vízgőz van a kipufogó füstben, az égéstérbe jutó hűtőfolyadék víztartalma párolog el ilyen módon.

Meleg motornál a hengerfej repedése a hőtágulás miatt kitágul, így több hűtőfolyadék kerül a motorba, mint a hideg motor esetén. Ha ilyenkor leállítjuk, majd újraindítjuk a motort, a bekerült nagyobb mennyiségű hűtőfolyadék távozik nagy gőzfelhő formájában. A motor nehezen, sokadszorra indul, 2-3 hengerrel, majd kis idő múltán indul be az összes henger oka: az előző pontban leírt hűtőfolyadék mennyiség miatt nem tud az adott henger beindulni, csak késve, mikor az égéstérben lévő hűtőfolyadék mennyiség már lecsökkent.

Gyakori a gyújtógyertya meghibásodás, jellemzően mindig ugyanannál a hengernél, oka: a gyújtógyertyára jutó hűtőfolyadék összezárja a két pólust és előfordulhat az is, hogy a gyújtógyertyát ez a jelenség tönkreteszi.

Gyakori a hűtőfolyadék forrás, oka: általában a nem megfelelő hűtés miatt forr fel a hűtőfolyadék, a nagy hőterhelés azonban deformációt, vetemedést okoz a hengerfejen, emiatt súlyosbodik a probléma. Nagy a nyomás a hűtőrendszerben, kipufogógáz szag érezhető a kiegyenlítő tartályból, oka: ebben az esetben a motor égésteréből a repedésen keresztül, vagy a tömítés mellett bejut a kipufogó gáz a hűtőrendszerbe.

Rövid idejű megoldás lehet ilyenkor a hűtő sapka gumitömítésének az eltávolítása azért, hogy ne tudjon nyomás keletkezni a hűtőrendszerben. Vigyázat! Ilyenkor már forrhat a hűtőfolyadék! „Kapucsínós”, barnás-olajos hab az olajbetöltő nyílás sapkáján (ami hosszabb távú autózás után sem tűnik el), oka: az olajtérbe jutó vízgőz keveredik az olajpárával, ez csapódik le az olajbetöltő nyílás sapkáján.

Emulziós motorolaj (barnás-fehéres, sűrű massza a nívópálcán, oka: az olajtérbe jutó hűtőfolyadék keveredik a motorolajjal. Ilyenkor a motorolaj szint is megemelkedik. A motor teljesítménye egyre jobban visszaesik.

Ha ezeket a jeleket észleljük, irány a szakszerviz. Felforrt hűtőfolyadék esetén ne menjünk tovább, mert a hengerfejhiba gyorsan rosszabbodik és más súlyos károkat okozhat: dugattyúszorulás, főtengely csapágy beállása, szeleptörés, stb. Tehát, tréler, vagy vontatás.